2011. január 30., vasárnap

Miért fontos védekeznünk a negatív stressz ellen?

A negatív stressz betölti mindennapjainkat, különösen veszélyezteti a menedzser típusú munkát végzőket. A stressz okozta betegségek elkerülhetők!
Stressz-mentesítést támogató készítményeink:
Immuno Expert
Q10 Aktív
Medi Verde


A stressz az élet normális része, de ha kezelhetetlenné válik, akkor érzelmi, pszichológiai és még fizikai problémákhoz is vezethet, mint például koronáriás érbetegség, magas vérnyomás, mellkas-fájdalom és szabálytalan szívritmus.

Hogyan vezet a stressz szívbetegséghez?

A kutatóorvosok nem teljesen biztosak benne, hogy a stressz hogyan növeli a szívbetegségek rizikóját. A stressz maga lehet egy rizikófaktor, vagy emelheti más rizikófaktorok esélyét, mint a magas koleszterinszint, vagy a magas vérnyomás. Ha például stressz alatt van valaki, a vérnyomása emelkedik, talán túl sokat eszik, keveset mozog, vagy többször gyújt rá. Ha a stressz önmagában rizikó faktora a szívbetegségnek, akkor az azért lehet, mert a krónikus stressz veszélynek teszi ki a testet, betegesen, kitartóan megemelve a stressz hormonok szintjét, mint az adrenalin és a cortisol. Tanulmányok összekötik a stresszt a vérrögök keletkezésével a vérben, ami emeli a szívroham rizikóját.

Mindenkire ugyanúgy hat a stressz?

Nem. Az emberek különféle módokon reagálnak eseményekre és szituációkra. Az egyik ember egy eseményt talán élvezetesnek és kielégítőnek talál, míg a másik ugyanazt az eseményt siralmasnak és frusztrálónak tarthatja. Van, amikor az emberek úgy kezelik a stresszt, hogy a szituáció még rosszabbá válik, haraggal, bűntudattal, félelemmel, ellenségeskedéssel, szorongással, rosszkedvvel. Mások esetleg könnyeden néznek szembe az élet kihívásaival.

Mi okozza a stresszt?

Stresszt okozhat fizikai vagy érzelmi változás, vagy olyan környezeti változás, amihez alkalmazkodni kell, vagy reagálni rá. Kérlek vegyétek észre, hogy ami a stresszt okozza az a változásnak való ellenállás, nem a változás maga. Stressz keltők lehetnek kisebb szóváltások, nagyobb életmód változtatások, vagy a kettő kombinációja. A stressz kezelés kulcsa megtalálni a stressz keltőket az életünkben és elengedni a feszültséget, amit ezek okoznak. Más szavakkal, ha elengedjük a változással szembeni ellenállásunkat és egyszerűen létezni engedjük az új szituációt vagy körülményt, akkor a stressz eltűnik.

Egy olyan stressz-tényező, amelyről nem beszélünk, mert láthatatlan, mégis sok bajt okoz: képernyő-stressz, elektro-stressz, mobil-stressz. Elektromos eszközeink, mobiltelefonunk, számítógépünk mind-mind nehezítik a mindennapjainkat. Az elektroszmog és mobilszmog ellen nagyobb mennyiségű antioxidáns-bevitellel és védőmatricákkal, valamint természetes mágneses eszközökkel védekezhetünk!

Milyen jelei vannak ennek az elektromos eszközök és a mobiltelefon által keltett stressznek?
Agresszió
Romló iskolai teljesítmény
Immunhiányos állapot
Neuro-pszichológiai zavarok
Pajzsmirigy-problémák
Meddőség
Bőrproblémák, allergia
Fáradtság, stressz
Szemromlás, fülfájás, fejfájás, migrén
Koncentráló képesség romlása
Hormonális és szexuális zavarok

Szakemberek állítják: korunk legújabb vívmányainak, a televízió- és számítógép-monitornak és a mobiltelefonoknak köszönhetjük ezeket a ma már szinte népbetegségnek számító tüneteket. A leginkább veszélyeztetett korosztály a tizen- és huszonéveseké, akiknek a számítógépezés a legkedveltebb időtöltésük, a mobiltelefon pedig szinte már az óvodában „kötelező”. Az elmúlt évtizedekben a lakásokban is szinte dömping-szerűen ömlik ránk a környezeti elektromágneses sugárterhelés. Mindennapi életünkben többszörösére növekedett az elektroszmog, amelynek egészségkárosító hatásáról egyre többet hallunk és tapasztalunk. Orvosok, szülők, pedagógusok, tudósok aggódnak amiatt, hogy gyermekeink a mindennapi életben szinte állandóan elektrostresszben élnek. Sokan az egyre nagyobb számban jelentkező meddőség okaként is az elektromos szennyeződést és katódsugárzás jelölik meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a bekapcsolt képernyő előtt eltöltött négyórányi tartózkodás után az adrenalin vizeletből történő kiválasztása a szervezeten belül megváltozik, lecsökken. A kezdeti adrenalin-visszatartás után maga a képernyő tartja stressz alatt a használóját – és gondoljuk végig, hogy saját magunk és gyermekeink mennyi időt töltenek el különböző monitorok előtt…

Néhány általános stressz keltő tényező, ami az emberek minden életszakaszában hatással lehet:
Betegség, (akár saját, akár családtag vagy barát)
Barát vagy társ halála
Problémák a párkapcsolatunkban
Túl sok munka
Új álláskezdés
Munkanélküliség
Nyugdíjazás
Állapotosság
Tömeg
Helyváltoztatás
Napi veszekedés
Jogi problémák
Anyagi ügyek
Maximalizmus

Mik a jelei a stressznek?

Amikor már hosszú ideje stressz alatt állunk akkor a testünk vészjeleket küld, hogy valami rossz. Ezeket a fizikai, kognitiv, érzelmi és viselkedésbeli jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni, azt jelzik, hogy lassuljunk le. Ha folytatjuk a stresszes helyzetet és nem adjuk meg a lehetőséget az elménknek és a testünknek, hogy pihenjen, akkor valószínűleg egészségügyi problémáink lesznek. Később ez rosszabbodhat egy betegség kialakulásáig is.

Hogyan tudunk együttműködni a stresszel?

Miután beazonosítottuk a stressz okát az életünkben, a következő lépés, hogy technikákat tanuljunk a stresszel való együttműködésre. Nagyon sok technika van a stressz kezelésére, ezek közül néhány:
- Együnk nyugodtan,érzéssel, élvezve az étkezést
- Mozogjunk! Válasszunk egy nem versenyszerű mozgásformát és állítsunk fel elérhető célokat. Az aerobic gyakorlatokról kimutatták, hogy endorfinokat szabadít fel (természetes anyagok, amik segítenek jól érezni magunkat és fenntartani egy pozitív attitűdöt.) Mozogjunk rendszeresen.
- Relaxáljunk minden nap. Válasszunk a számos különböző technika közül.
- Vállaljunk felelősséget. Kontrolláljuk azt, amit tudunk és hagyjuk hátra azt, amit nem tudunk kontrollálni.
- Csökkentsük a stressz okait. Sok ember úgy találja, hogy az élet túl sok követeléssel teli és túl kevés az idő. Többnyire ezek a követelések azok, amiket mi magunk választunk. A hatékony időstrukturálás készségei magukban foglalják a segítségkérést, amikor szükséges, a prioritások felállítását, leállni és időt találni a maguk számára.
- Vizsgáljuk meg az értékeinket és éljünk azok szerint. Minél inkább összhangban vannak a cselekedeteink a hitünkkel, annál jobban érezzük magunkat, függetlenül attól mennyire elfoglaltak vagyunk.
- Reális célokat és elvárásokat állítsunk fel. Rendben van és egészséges tudatosítani, hogy nem lehetünk 100%-osan sikeresek mindenben egyszerre.
- Vállaljuk fel magunkat! Mikor túlterhelteknek érezzük magunkat, emlékeztessük magunkat arra, amit jól csinálunk. Tegyünk szert megfelelő önértékelésre.
- Hagyjuk abba a dohányzást. A cigaretta egészségre való káros hatása mellett a nikotin egy aktiváló szerként is funkcionál és még több stresszhez vezet.
- Pihenjünk eleget. Még megfelelő diéta és mozgás sem elég hatékony küzdelem a stressz ellen pihenés nélkül. Időre van szükségünk, hogy magunkhoz térjünk egy-egy stresszel teli helyzet után. A pihenéssel töltött időnek elég hosszúnak kell lennie, hogy ellazíthassuk az elménket és a testünket. Néhányan úgy találják, hogy egy kis alvás a nap közepén segít nekik csökkenteni a stresszt.

Stresszmentes jó egészséget kívánunk!

BL Natura Hungária Kft. csapata
www.immunrendszerem.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése