2011. február 6., vasárnap

Az Omega-3 zsírsavak és az egészség

Az Omega zsírsavak és az egészség
Az Omega-3 és a szív

Omega-3 zsírsav források elsődlegesen a halolaj, melyet biológiailag ellenőrzött forrásból ajánlott fogyasztani (pl. lazacolaj), valamint a növényi Omega-3 olajok, melyek közül kiemelkedő a bio repcéből hidegen préselt olaj.
A bio repcéből készült Omega-3 olaj megvásárolható a webáruházunkban:
http://www.immunrendszerem.hu/Gefro-Omega-3-olaj-750-ml

Korunk népbetegsége a szív- és érrendszeri megbetegedés, az infarktus és a stroke. A civilizációs népbetegségeknek értelemszerűen mindig a „civilizáció” az oka, vagyis az eltérés attól, amire az ember eredetileg „ki lett találva”. Ez akkor vált világossá, amikor az eszkimók közé elvegyült néhány európai orvos, és döbbenten tapasztalták, hogy ezek az emberek húst esznek hússal, majd fókaolajjal öblítik le a vacsorát. A koleszterin-hipotézis szerint az eszkimóknak már rég ki kellett volna halniuk, ezzel szemben körükben szinte ismeretlen a szívbetegség. Meg még sok más betegség, így a rák is.

Jó pár évtizedes késéssel kezdték csak tanulmányozni az eszkimók omega-3-dús táplálkozásának a titkát. Kiderült, hogy nemcsak náluk, hanem a japánok körében is sokkal ritkább a szívbetegség és a szív eredetű halálozás, pedig a japánok átlagos koleszterinszintje nem sokkal jobb, mint az európaiaké.

Ma már tudjuk, hogy az omega-3, bár némileg csökkenti a koleszterinszintet, de nem ezért véd szívbetegség ellen. Először is folyósítja a vért, megakadályozza a vérrögképződést, jelentősen csökkenti a vér trigliceridszintjét, a vizsgálatok szerint drámaian csökkenti a szívritmuszavarok számát. Egy, már infarktuson átesett betegek körében végzett nagy olasz vizsgálatban a ritmuszavar miatti hirtelen szívhalálok száma 3,5 év alatt, napi 1 gr omega-3 hatására 50%-kal, a szíveredetű halálozások 30%-kal csökkentek, és 20%-kal csökkent e csoportban az egyéb eredetű halálozás is. A sokat reklámozott mediterrán diéta is valójában az omega-3-tartalma miatt véd a szívbetegségekkel szemben. A szívhalálok jó része, különösen fiatal korban, nem vérrög okozta infarktus, hanem szívritmuszavar következménye!

Az Omega-3 és a rosszindulatú daganatok
Az eszkimók körében ugyancsak egzotikus betegségnek számít a körünkben oly félelmetes rák. A rák egyik döntő oka megint csak az evolúció ösvényéről való letérés. A különféle rákfajták előfordulási gyakorisága egészen eltérő a különböző éghajlati övezetekben.
Két nagy kockázati tényezőre derült fény az elmúlt 10-15 évben, az egyik a D-vitamin hiány és az omega-3 hiány. Számos vizsgálat jelzi, hogy a mellrák, a petefészek rák, a prosztatarák, az emésztőrendszeri daganatok és a vizeletkiválasztó rendszert érintő daganatok kockázata fordított arányban van a fogyasztott hal, vagy omega-3 mennyiséggel.

Az Omega-3 és a depresszió
Az agy jó része optimális esetben omega-3-ból és omega-6-ból épül fel. Ám ha a magzatnak, majd később a fejlődő agynak nem áll rendelkezésére elég omega-3, az idegsejtek felszíne omega-6-ból épül fel, és az agy fogaskerekei csikorogva forognak. Joseph Hibbeln lipidkutató 1995-ben vetette fel, hogy a depresszió tulajdonképpen az omega-3 hiány miatt rosszul működő agy működészavara. Hibbeln nemzetközi statisztikákkal bizonyította, hogy az egyes nemzetek depressziógyakorisága szoros összefüggést mutat az omega-3 hiányos táplálkozással. Magyarán: minél több halat vagy omega-3-at fogyasztanak egy országban, mint pl. Japánban, annál ritkább a depresszió. Más országokban viszont, így hazánkban is, ahol alacsony a halfogyasztás, a depresszió diagnózisok száma nagy. A vizsgálatok bizonyították, hogy olyan depressziós betegek, akik évek óta nem gyógyultak meg antidepresszáns kezelésre, omega-3 kapszuláktól szépen meggyógyultak.

Az Omega-3 olajokban gazdag repceolaj az olívaolajhoz hasonlóan egyszeresen telítetlen olajsavakat és többszörösen telítetlen linolsavakat tartalmaz, mely szervezetünk számára nélkülözhetetlen. Egyedülállóan magas Alfa-linolsav tartalma, mely fontos az érelmeszesedés és a szívinkfartus elleni küzdelemben. Fontos az idegrendszer és az agy számára is. Erősíti immunrendszerünket, jelentős szerepe van a koleszterinszint csökkentésében és a véralvadásra gyakorolt pozitív hatása is bizonyított. Egy evőkanál repceolaj a napi E-vitamin szükségletünk 30 %-át fedezi. Eszenciális omega-3 olajat tartalmaz, igen jól felszívódó formában.

Egészséges immunrendszert kívánunk!

BL Natura Hungária Kft. munkatársai
http://www.immunrendszerem.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése