2010. november 28., vasárnap

Egy betegség, amely ellen sokat tehetünk: cukorbaj

Egy betegség, amely ellen sokat tehetünk

A cukorbetegség ma már népbetegségnek számít: a harmadik leggyakoribb kór a magasvérnyomás-betegség és az ishaemiás szívbetegségek után. Magyarországon tízezer lakosból több, mint ezer szenved diabéteszben. Azon betegségek egyike, amelyben kivételesen több a női páciensek száma, mint a férfiaké. A súlyos szövődményekkel járó kórt az esetek nagy részében megelőzhetnénk a rendszeres szűrővizsgálat és orvosi ellenőrzés igénybevételével.
A kórnak két formája ismert. Az egyes típusúnál hirtelen fellépő, gyorsan kialakuló folyamatról van szó, amelynél akár egy-két hónap alatt súlyosan - egyesek szerint visszafordíthatatlanul - károsodik a szervezet inzulintermelő képessége.

A kettes típusú cukorbetegség, amely az összes megbetegedés 95 százalékát teszi ki, hosszabb lappangási idejű, több év alatt kialakuló megbetegedés, amelynél a szervezet túlzott inzulin-termelése miatt borul fel az egyensúly. Ebben óriási szerepe van az elhízásnak és a civilizációs ártalmaknak: a mozgásszegény életmód, a szénhidrát-dús táplálkozás és a stressz elősegíti a kór kialakulását. A tünetek jelentkezésekor - fogyás, szájszárazság, bőrviszketés, túlzott folyadék-bevitel és vizeletürítés – már többnyire kialakult betegségről van szó, ezért fontos a szűrés és a megelőzés. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknél a családban előfordult a cukorbetegség, mert a hajlam örökölhető. Javasolható mindenkinek, aki túlsúlyos, magas vérnyomásban szenved, negyven év fölötti, és a felmenői között akár egy cukorbeteg is előfordult, hogy vegyen részt rendszeresen a szűrővizsgálaton. Ez az a betegség, amely ellen nagyon sokat tehetünk a személyre szabott életmódbeli tanácsok és az ellenőrzés igénybevételével. Ha időben felismerjük a kettes típusú cukorbetegséget, akkor a folyamat még visszafordítható, illetve nagyon jól kezelhető. Ezzel megelőzzük a súlyos szövődmények, többek között az érrendszeri betegségek kialakulását és a szem károsodását. A legkisebb gyanú esetén el kell végezni a vizsgálatokat, meglévő betegségnél pedig szükséges a folyamatos szakorvosi felügyelet.
Sokat tehetünk a természetes módszerekkel, megfelelő táplálkozással, minőségi étrend-kiegészítéssel, gyógynövényekkel, vitaminokkal és ortomolekuláris szerekkel a cukorbetegség ellen még akkor is, ha már kialakult kórról van szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése