2010. november 28., vasárnap

Édes élet - természetesen!

A xilit és a stevia nagyszerű cukorpótló hatásaira szeretnénk felhívni a figyelmet. Mai étkezésünkben kiemelkedően sok a fehér cukor és a szénhidrát fogyasztása - és a "light", mesterséges édesítőkkel halmozott ételek és italok fogyasztása is. Mindkét megoldás egészségtelen! Mit ajánlhatunk azoknak, akik szeretik az édes ízt - gondoljunk csak bele a cukor nélküli kávéba, brrrrr.... - és szeretnének jóíz, természetes és megbízható édesítőszert használni.

Elsőként vizsgáljuk meg a xilit-et, azaz a nyírfacukrot! Az északi országokban rendkívül kedvelt, olyannyira, hogy még külföldre is magukkal viszik a xilit-tel édesített fogkrémjeiket és rágógumijaikat a finnek, norvégek és dánok.

A xilit egészségvédő hatása

Harmincöt évnyi rendszeres klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a xilit a fogak szempontjából a legjobb édesítőszer. A xilit öt szénatomos szerkezetét a szájban található baktériumok nem tudják felhasználni, és így nem képesek a fogszuvasodásért felelős savakat termelni. Kimutatták, hogy a xilit akár 80%-kal is képes csökkenteni a fogszuvasodás előfordulását.
A xilittel készülő cukormentes rágógumikat és édességeket már legalább hat nemzeti fogászszövetség, és több ország szabályozó testülete jóváhagyta.
A xilitet az alábbi területeken találták különösen hatásosnak:

- Csökkenti a lepedékképződést
- A savak termelődésének csökkentése révén mérsékeli a fogszuvasodást
- Elősegíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba
- Enyhíti a száj szárazságát

A xilitnek jelentős diabetikus és testsúlycsökkentő előnyei vannak
A xilit egy természetes és biztonságos édesítőszer a cukor és a mesterséges szerek mellékhatásai nélkül. A cukorhoz képest a xilit 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. A xilit a vércukorszintet egyenletesen alacsonyan tartja. Ha a számos, eredetileg cukor hozzáadásával készülő ételhez xilitet használnak, a rendkívül alacsony, 7-es glikémiás index révén segíthet a megfelelő vércukorszintet fenntartani.
A xilit alacsony GI-je nem csak a normál vércukorszint fenntartásában, hanem a túlevés és az elhízás problémájában is segíthet. Mivel a xilit a szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősíti a jóllakottság érzését és csökkenti a túlevés veszélyét. Továbbá, mivel a cukornál 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, a xilit elősegíti a kalóriabevitel csökkentését, ezen keresztül pedig a fogyást.

A xilit lúgosít, így segít a szervezet savtalanításában. Candida diétán lévők is nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják.

A xilit előnyös hatásai a felső légutakra
Amikor bizonyos kórokozó baktériumok bejutnak a szervezetbe, megtapadnak az orr és a torok nyálkahártyáján, ahol elkezdenek szaporodni, és betegségeket, fertőzéseket okoznak. A baktériumok nagy részét elpusztító, de az ellenálló „szuperbaktériumokat” érintetlenül hagyó antibiotikumoktól eltérően a xilit kémiai szerkezete képes megakadályozni a kórokozó baktériumok megtapadását és szaporodását, ezáltal pedig lehetővé teszi, hogy a szervezet normális öblítő és tisztító mechanizmusai kimossák a baktériumokat a szervezetből.

És most ismerjük meg a steviát is!

A dél-amerikai indiánok által már évszázadokkal ezelőtt felfedezett növény, a Stevia Rebaudiana egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek annál! Figyelemre méltó, hogy fogszuvasodást nem okoz, és az elhízásra hajlamos fogyasztóinak sem kell aggódnia, mert kalóriatartalma nulla! A növénynek cukor- és máj-anyagcserére gyakorolt jótékony hatása emelhető még ki, illetve gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása mellett magas C és A vitamin- valamint cink-, vas-, magnézium tartalma is bizonyított! Cukorbetegek is fogyaszthatják, valamint néhány tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes! Gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas Candida kúra alatti édesítésre. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok az aszpartámmal ellentétben, főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet.

Egészséges immunrendszert kívánunk!
www.immunrendszerem.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése