2011. április 17., vasárnap

Érzékenyen... 2x7 jó tanács élelmiszer-allergiában, gluténérzékenységben szenvedőknek

Lisztérzékenység, gluténérzékenység, élelmiszer-allergia, tejcukor- és tejfehérje-érzékenység, tartósítószer-érzékenység, élelmiszer-szinezék allergia... Sokáig sorolhatnánk a táplálkozási problémákat, amelyek gyulladásokhoz, túlsúlyhoz vagy éppen vészes soványsághoz, hasmenéshez, kiütésekhez és akár súlyos, életveszélyes állapotokhoz vezethet. Mindannyit az élelmiszerekben lévő veszélyes anyagok okozzák, és ha belegondolunk, ez szörnyen hangzik. Élelmiszer, táplálék, mint méreg? Hét allergia-keltő tényező, amelyekre érdemes időben odafigyelni: 1. Készétel, házhoz szállított étel, konzervek, fagyasztott készételek 2. Mikrózott ételek 3. Antibiotikumok és szteroid-tartalmú gyógyszerek (fogamzásgátló és gomba-ellenes krém is!) kerülése 4. Finomított fehér lisztből készült péksütemények, nagyipari körülmények között előállított sütemények, pékáruk, gyorséttermi pékáruk 5. Magas glikémiás index szerinti élelmiszerek 6. Mesterséges édesítőszerek, "light" típusú ételek és italok 7. Kész szószok, gyorslevesek, cukorkák, felvágottak, csökkentett energia-tartalmú és zsírtartalmú ételek, üdítők Hét jó tanács, ha érintett vagy az élelmiszer-érzékenységben, lisztérzékenységben, élelmiszer-allergiában: 1. Fontos, hogy fogadd el ezt a problémát, és azt is, hogy valószínűleg egész életedben figyelned kell az étkezésedre. Fogd fel az előnyös oldalát, azt, hogy egészségesebben fogsz élni és étkezni, mint az emberek többsége 2. Keress fel egy dietetikust, speciális szakembert, és kérj tőle tanácsot 3. Tanuld meg az érzékenységeddel, allergiáddal kapcsolatos tudnivalókat, a speciális élelmiszerek, vásárlási helyek jegyzékét, gondosan olvasd el az ételek összetevőit, és tanítsd meg erre a családtagjaidat is. 4. Az otthonodban és a munkahelyeden alakítsd ki azokat a tárolóedényeket és helyeket, ahol nem érintkezhet az élelmiszered mások élelmiszerével. A főzési felületektől kezdve a hűtőszekrényben tárolt ételekig mindent figyelned kell ezentúl! 5. Csatlakozz egy helyi csoporthoz, ahol a te problémádhoz hasonló érzékenységgel küszködők rendszeresen összejönnek és kicserélik a tapasztalataikat. 6. Tanulj meg az étkezési problémádnak megfelelően főzni, tanuld meg az ételeidet előre elkészíteni, becsomagolni, hogy egész nap biztonságosan ehess. Tanulmányozd a speciális étrend-kiegészítés lehetőségeit, hogy elkerüld a hiánybetegségeket, és megfelelően ápolhasd a bélflórádat. 7. Kérj segítséget az érzelmi teher elviselésére, akár rólad, akár a családtagodról van szó. Egy ilyen problémával való együttélés nehéz lelki nyomást jelenthet, amelyet nem kell egyedül viselned. Gluténmentes, allergia-mentes, vegetáriánus élelmiszereinket megtalálod az Immunrendszerem honlap webáruházában: http://www.immunrendszerem.hu/Gefro-vegetarianus-adalekmentes-gyors-levesek Egészséges étkezést kívánunk! BL Natura Hungária Kft. munkatársai www.immunrendszerem.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése