2010. október 17., vasárnap

Antioxidánsok - eleget tudunk róluk?

Antioxidánsok - eleget tudunk róluk?

A szabadgyökök pusztítják a szervezetünket, megtámadják az ép sejteket, elrontják a DNS láncot, felelősek a sejtek öregedéséért. Az antioxidánsok ezeket a káros folyamatokat megállítják. Semlegesítik a szabadgyököket.
Napjaink rettegett betegsége a rák. Intenzív kutatások folynak a világ szinte minden országában, hogy találjanak olyan szérumot, amely teljes gyógyulást hoz. A kutatások során egyértelműen felismerték a daganatos burjánzások folyamatát, teljes részletességgel sikerült feltérképezni mi történik a szervezetben és megállapították a megelőzés fontosságát.
Testünkben a külső károsító hatások következtében naponta sok ezer szabadgyök keletkezik, amelyek ellenőrizhetetlen oxidációval károsítják szervezetünk sejtjeit. Az oxidáció a sejtek káros szaporodását eredményezi, és a felgyorsuló folyamatban egyre nagyobb tömegben támadja az ép sejteket. Meg kell akadályozni, hogy a káros sejtosztódások bekövetkezzenek. Szervezetünk kiváló védekező rendszert működtet. A káros oxidációk ellen az antioxidánsok jelentik a megfelelő védelmet.

Hogyan károsítják a sejteket a szabadgyökök?
A szabadgyökök nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni. Olyan ingatag és reaktív részecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak létre. A szabadgyökök károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvenni a keresett elektront. A szabadgyökök rosszak az egészségünk számára. Ha sok szabadgyök keletkezik, a szervezet nem tudja az egyensúlyt fenntartani. Megtámadják a sejt magját, kárt okoznak, a sejtek nem tudnak normálisan működni. A szabadgyököket féken tartva az antioxidánsok jelenthetik az élet és a halál közötti különbséget, emellett befolyásolják, milyen gyorsan és mennyire öregszünk…

Milyen fajtái vannak az antioxidánsoknak?
Endogén antioxidánsok: a szervezet maga termeli.
Exogén antioxidánsok: külsőleg kell bevinnünk a szervezetbe.

Mit csinál az antioxidáns?
Oxidációt késleltető, vagy gátló anyagok. Semlegesítik a szabadgyököket. Leadnak egy elektront, ami a szabadgyököknek hiányzik, így semlegesíti őket. A folyamat hatására a szabadgyökök jelenléte csökken a szervezetben.
Az antioxidánsok hatásmódja különféle lehet:
- gátolhatja az oxidációt gyorsító katalizátorok működését
- ha önmaga is oxidálódhat, akkor az oxigén megkötésével fejtheti ki védő hatását
- az autooxidációt gátló, oxidációs inhibitor jellegű anyagok (például tokoferolok) hatása azzal magyarázható, hogy az autooxidációban képződő peroxidgyökökkel stabilis végterméket képeznek, miáltal megszakítják a további átalakulással járó láncreakciót.

Honnan kerülnek szabadgyökök a szervezetbe?

- Cigarettázáskor 100 000 szabadgyök kerül a szervezetbe egy "slukkal"
- Légszennyezéssel is sok szabadgyök kerül a szervezetbe
- Az UVB sugárzás szabadgyök tartalma is magas
- Méregtelenítéskor a toxicitás mértékétől függő mennyiségben felszabadulnak a szervezetben
- Gyulladások, krónikus betegségek, gombásodás, krónikus candidiázis során az elpusztult sejtek és kórokozók maradványai is szabadgyököket képeznek

A főbb, ismertebb antioxidánsok az A-, C-, E-vitamin, Q10 koenzim, gyümölcs- és zöldség-sűrítmények, szelén. Felmérések kimutatták, hogy napjainkban táplálékunkból hiányoznak a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok, emiatt ezek külön pótlásáról gondoskodni kell. A pótlás legmegbízhatóbb módja a minőségi, organikus táplálék-kiegészítők fogyasztása, illetve a funkcionális élelmiszerek és ortomolekuláris szerek fogyasztása.

Jó egészséget kívánunk!
http://www.immunrendszerem.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése