2011. június 7., kedd

Sorozat a Candidiázisról - 1. rész

A Candida-jelenség

Tetszik, nem tetszik, tudomást veszünk róla, vagy nem – mindennapjaink részévé vált egy titokzatos, nehezen kiismerhető, aprócska élőlény: a Candida Albicans, amely a Candida Related Comlex (CRC) tünetegyüttesért felelős.

A candidiázis és nehézfém-mérgezés összefüggései
Azok a betegek, akik súlyos Candida- vagy egyéb gombafertőzésben szenvednek, nagyfokú nehézfém-mérgezésben (elsősorban amalgám-mérgezésben) is szenvednek. Az élesztőgombák, mint például a Candida albicans, megkötik a nehézfémeket, és megakadályozzák, hogy az agyba vándoroljanak. Így bizonyos védelmet nyújtanak a szervezetnek, mert a nehézfém a szövetekben nem olyan ártalmas, mint az agyban vagy az idegsejtekben. A candidiázis ellen irányuló terápiák, ha nem előzi meg ezeket szakszerű nehézfém-kivezetés, csak súlyosbítják a helyzetet, mivel a kiirtott gombákból higany szabadul fel, mely az agy felé is veheti útját. A candidiázis nem más, mint a nehézfém-mérgezés tünete. A gombák nyújtotta védelem azonban kétes értékű, mert az erős elgombásodás súlyos megbetegedéseket okozhat. A candidiázis kezelésében mindig elsődleges a nehézfém-kivezetés.

Kezdjük az elején!
Az ember, mint biológiai lény, az évmilliók során egysejtűekkel, gombákkal, baktériumokkal és parazitákkal szimbiózisban fejlődött, alakult. Vannak olyan mikroszkópikus lények testünkben, amelyek százmilliós nagyságrendben mérhetőek. Életünk, létezésünk ma is elválaszthatatlan ezektől az apró “albérlőktől”. Amelyekkel szimbiózisban élünk, és jelenlétük a szervezet egészének harmonikus működésétől elválaszthatatlan, azokat probiotikumoknak nevezzük. A külső betolakodókkal szemben védenek bennünket, immunrendszerünk alapját biztosítják. Számos, nélkülözhetetlen molekulát termelnek, vagy segédkeznek az előállításában: K-vitamin, vagy a B-vitamin néhány alfaja, vajsav, ecetsav keletkezéséhez nélkülözhetetlenek. Az ecetsav például a koleszterin termelését gátolja a májban. Hasznos baktériumok vesznek részt a tejcukor emésztésében is. Jótékony baktériumok találhatók bőrünk felszínén –mindaddig, míg naponta többszöri “antibakteriális” fürdőzéssel el nem távolítjuk ezeket. A probiotikumok fellelhetők a tápcsatorna mentén, a szájtól kezdődően a végbélig, valamint a hüvely és melléküregek nyálkahártyáinak felszínén. Ezek közül a legismertebbek a tejsav-baktériumok (Lactobacillus), melyek egyensúly tartanak a gombákkal és egyéb parazitákkal szemben.

Megoldást keresel a candida-problémádra? Írj nekünk a kapcsolat@immunrendszerem.hu e-mail címre, és segítünk az egyéni programod összeállításában!

www.immunrendszerem.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése